Jesień to pora roku, kiedy w przedszkolu dzieci poznają warzywa i owoce na różne sposoby. Jednym z takich sposobów była praca w przygotowaniu soku owocowo-warzywnego. Najpierw w każdej z grup przedszkolnych zapełniły się kąciki przyrody marchewką, burakami, jabłkami, gruszkami i wszystkim tym, co dzieci zdołały przynieść z ogrodów i sadów swoich rodziców.
Ubrani w fartuszki i chustki wspólnie z nauczycielami i rodzicami ( w grupie „Muchomorki” z Paniami: Kornelią Adamek i Roksaną Ozdobą- Zimoch; w grupie „Smoki Dinusie” z Panią Anną Kominek”) przygotowały sok za pomocą wyciskarek. W grupie „Jeżyki” Panie samodzielnie podjęły się tej pracy, a w „Krasnoludkach” dzieci próbowały sałatkę warzywną i owocową. Doznania smakowe towarzyszące próbowaniu to wspaniały obraz, który starałyśmy się zatrzymać w zrobionych zdjęciach. Mamy nadzieję, że „uzbrojeni” w witaminy pokonamy zbliżające się słoty jesienne bez przeziębienia.